Vino cotto

http://dbpedia.org/resource/Vino_cotto an entity of type: Thing

Le vino cotto (vin cuit) est un type de vin élaboré dans les Marches et les Abruzzes. rdf:langString
Vino cotto (literally 'cooked wine’, also vi'cotto or vi'cuotte), is a type of wine from the Marche and Abruzzo in Central Italy, made primarily in the hills of the Province of Ascoli Piceno and the Province of Macerata. It is a strong ruby-colored wine, usually semi-sweet, and traditionally drunk in small glasses with puddings and cheese. rdf:langString
Il vino cotto è un tipico prodotto alimentare sia della regione Marche, sia della regione Abruzzo, ma anche della zona della Valnerina in Umbria. Viene prodotto nelle zone collinari e pedemontane delle province di Ascoli Piceno, Fermo, Macerata, Ancona, Pescara, Teramo e Provincia di Chieti ed è in particolare molto apprezzato quello del territorio dei comuni di Lapedona, di Loro Piceno di Mosciano Sant'Angelo, di San Vito e Roccamontepiano. rdf:langString
rdf:langString Vino cotto
rdf:langString Vino cotto
rdf:langString Vino cotto
xsd:integer 13549600
xsd:integer 1008020737
rdf:langString Le vino cotto (vin cuit) est un type de vin élaboré dans les Marches et les Abruzzes.
rdf:langString Vino cotto (literally 'cooked wine’, also vi'cotto or vi'cuotte), is a type of wine from the Marche and Abruzzo in Central Italy, made primarily in the hills of the Province of Ascoli Piceno and the Province of Macerata. It is a strong ruby-colored wine, usually semi-sweet, and traditionally drunk in small glasses with puddings and cheese. It is produced from the must of any of the local varieties of grapes, heated in a copper vessel until reduced to a half or third of its original volume, and then fermented. It can be aged for years, barrels being topped up with each harvest. It is mostly made by private individuals for their own use as, under EU rules, it cannot be sold as wine. A few wineries produce and sell it commercially as a foodstuff. This vino cotto should not be confused with the naturally sweet syrup obtained by cooking the grape must, not fermenting it. Although southern Italian regions such as Calabria call the syrup vino cotto or vincotto, the Marche regions and Puglia/Apulia call it sapa. It's known throughout the Mediterranean by various other names as well.
rdf:langString Il vino cotto è un tipico prodotto alimentare sia della regione Marche, sia della regione Abruzzo, ma anche della zona della Valnerina in Umbria. Viene prodotto nelle zone collinari e pedemontane delle province di Ascoli Piceno, Fermo, Macerata, Ancona, Pescara, Teramo e Provincia di Chieti ed è in particolare molto apprezzato quello del territorio dei comuni di Lapedona, di Loro Piceno di Mosciano Sant'Angelo, di San Vito e Roccamontepiano. Il prodotto marchigiano e quello abruzzese, di uguale denominazione, sono riconosciuti dal Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali come prodotti agroalimentari tradizionali italiani. Nonostante la somiglianza nella denominazione, il vin cotto non deve confondersi con il vincotto, prodotto tipico lucano e pugliese, ottenuto dal mosto fresco.
xsd:nonNegativeInteger 4178

data from the linked data cloud